Articles Overview
29 April 2020
Yves Vekemans

Hoe bedrijven met high employee engagement beter gewapend zijn tegen de grillen van COVID-19

Share

Hoe bedrijven met high employee engagement beter gewapend zijn tegen de grillen van COVID-19

Het kan; de huidige crisis kan gebruikt worden om net dat engagement te versterken dat in de voorbije jaren zo zorgvuldig is opgebouwd. Om na de crisis weer een doorstart te kunnen maken, zal een stevige bedrijfscultuur met een prominent gevoel van solidariteit en betrokkenheid essentieel zijn. Meet uw Employee Engagement met de Employee Engagement Index.

Office

Yves Vekemans, Founder van Herculean Alliance. Herculean Alliance bouwt een ecosysteem van employee engagement specialisten die organisaties helpen om engagement te meten en verbeteren. Ook, of zeker, in tijden van Corona.

Samen een crisis overwinnen is een “moment that matters“. Eenmaal de crisis voorbij, zal het net ook die ‘samen-sterk-cultuur’ zijn die voor extra verbinding zorgt. Herculean Alliance wil all lessons learned op vlak van Employee Engagement verzamelen en bijgevolg de best practices hieruit delen binnen de bedrijfswereld. En bovenal ook samen successen vieren. Deze resulteren in de 3 acties waar Herculean Alliance voor staat: Meten – Organiseren – Delen.”

Actie 1: Meten met Engagementsindex – ook tijdens de Coronacrisis

In 2019 werd onze gratis anonieme employee engagement index gelanceerd, waaraan duizenden mensen in België deelnamen. Deze index peilde naar bedrijfsculturen en bevestigde de wereldwijde tendens rond medewerkersbetrokkenheid.

Sinds de start van de Coronacrisis wordt de index uitgebreid met nieuwe vragen. Met als doel inzicht te verkrijgen in de houding van medewerkers rond actuele thema’s, zoals structureel telewerken met kinderen, of de invloed van de crisis op de gemoedstoestand bij medewerkers.

Hoe deelnemen aan de Employee Engagement index?

1.      Vul deze hier in en draag bij tot een beeld over de huidige toestand in ons land. De bevraging is anoniem.

2.      Invullen als bedrijf kan ook. Daarbij kan u een eigen dashboard krijgen, om zelf de situatie te volgen en de vinger aan de pols houden in uw eigen organisatie. 

Actie 2: Organiseren van Employee Engagement Awards

Samen met partners als Tobania, Duval Union, Branded.Careers, SocialSeeder, #ZigZagHR, Nespresso, Made With Love en Microsoft organiseert Herculean Alliance de Employee Engagement Awards op 17 september.

De voorzitster van de jury is vrouwelijke ondernemersicoon Conny Vandendriessche, die medewerkersbetrokkenheid hoog in het vaandel draagt. In het licht van Corona krijgen de Employee Engagement Awards een extra dimensie. Er zal naast het zoeken naar verhalen van organisaties die werken rond Employee Engagement, ook specifieke aandacht zijn voor de manier waarop ze reageren op prangende vraagstukken, zoals  het in stand houden van de connectie, cultuur en engagement. Een sterke cultuur en betrokkenheid van medewerkers zullen, zelfs bij technische werkloosheid, immers bepalend zijn in de overlevingsstrategie.

Heeft u zelf een verhaal of best practice te delen? Wil u als bedrijf dit initiatief mee ondersteunen?

TIP: De video waarin de jury zich voorstelt met een Rapid Fire Q&A kan je hier bekijken.

 

Actie 3: Delen – Het platform ter beschikking

Heel wat organisaties zetten momenteel allerhande acties op touw, gaande van hechte solidariteitsacties, tot het specifieke oproepen of het opzetten van webinars. Vele van deze mooie initiatieven bereiken helaas onvoldoende mensen of blijven beperkt tot geïsoleerde acties.

Daarom wil Herculean Alliance hun platform openzetten voor alle ervaringen rond het thema. Met een bereik van +100.000 professionals in Vlaanderen kan dat tellen als een megafoon voor de verschillende acties.

Contacteer Herculean Alliance voor toegang tot het platform, zodat u meer mensen kan bereiken. #sharingiscaring

Klaus Lommatzsch, partner van Duval Union, over de waarde van de Employee Engagement Index:

“Marketeers besteden veel budget en tijd aan het leren kennen van hun klanten.  En wat hun klanten nu precies vinden van hun producten en diensten. Hoe ze die kunnen verbeteren, hoe ze beter aan de verwachtingen van de klanten kunnen beantwoorden.

Stel dat je bedrijf het product is, hoe kijken je werknemers er tegen aan? Houden ze ervan? Wat zijn de verbeterpunten? Zouden ze je bedrijf aanbevelen aan andere kandidaat werknemers? Wat trekt hen werkelijk aan? -Voorbij het salaris uiteraard.

De sleutel hier is bevraging: meten is weten. Als je kijkt naar de technieken uit de marketing wereld, zou je kunnen beginnen met een focusgroep met een paar recent aangeworven medewerkers om de talent journey in kaart te brengen. Wat waren de moments of truth?

Vervolgens zou je de learnings extrapoleren en valideren bij de hele organisatie. En je doet dit idealiter niet één keer maar permanent. Ook cultuur en de evolutie ervan is iets wat best kan gemeten worden -ten minste, als je net als wij gelooft dat cultuur de context vormt voor talent om in te excelleren. De Employee Engagement Index van Herculean Alliance doet net dat. En meer.

Succesvolle leiders beschouwen het hun taak om de ideale context te creëren om talent te laten excelleren. Die context is cultuur en cultuur is maakbaar.”

Wilt u ontdekken hoe Herculean Alliance kan helpen bij het verhogen van uw Employer Engagement ? Vul dan zeker het contactformulier in op deze pagina voor een open gesprek.

Auteur: Yves Vekemans